luni, 30 martie 2009

Casa, Str. Radu Negru nr. 2...

Pe Str. Radu Negru, la numarul 2, exact langa Azilul de batrani, si aproape de Str. Domneasca, se gaseste aceasta casa, o fosta bijuterie arhitecturala.
Decoratiunile, aflate din pacate intr-o stare jalnica, sunt extraordinare.

Alte poze:





duminică, 29 martie 2009

Cladire, Str. Balcescu, nr. 17...

Pe Strada Bălcescu, la numărul 17 (fost General Berthelot 47, fost nr.49), viz-a-viz de magazinul Home Center, se găseşte această clădire, aflată intr-o stare deplorabilă.
Ce suprinde plăcut privirea trecătorilor sunt decoraţiunile “florale” din partea superioară. Clădirea este locuită, iar parterul este închiriat unor firme ce comercializează diverse...
Pe faţada de la stradă incă se mai văd urmele ultimei campanii electorale, şi-anume un afiş cu “Prâslea-ru"..;))
Am încercat s-o vad şi din interior…exista o scară, “oarecum” de lemn (din resturile rămase am dedus ca a fost din lemn…). Insă n-am reuşit să-i fac o poză. Dacă mai ajung pe-acolo..o să mai incerc…


Asa arata acest imobil la inceputul secolului trecut:

Alte fotografii:


duminică, 22 martie 2009

Casa, Str. Romana nr.180-182...

Pe poarta apar ambele numere asa ca putem spune ca adresa casei este Str. Romana nr. 180-182. Nu se poate sa n-o fi vazut intr-o plimbare spre sau dinspre centrul orasului.
Chiar daca figureaza cu aceasta adresa, casa este foarte vizibila celor care trec pe Brailei. Este exact la strada principala, viz-a-viz de banci.
Actualul proprietar a curatat-o in ultima vreme...si-atat. De ani de zile nu se putea vedea nimic din cauza plantelor, ierburilor, ce parca o inghitisera.
Ar fi frumos sa mai reziste, sau s-o refaca cel ce o detine. Din pacate, pretul terenului in zona respectiva ma face sa cred ca imobilul nu va mai rezista mult timp..
Pe gardul vechi am surprins initialele I si P, probabil ale celui care a ridicat casa.

Alte poze:




sâmbătă, 21 martie 2009

Fostul Sediul al Navromului, Str. Portului...

Fostul Sediul al Companiei de navigatie fruviala Navrom, situat pe Str. Portului (nu stiu exact ce numar) este astazi parasit. Ca sa-o localizati mai bine, va spun ca se gaseste exact pe faleza, intre fostul Restaurant Panoramic si Marco Polo, Dune...
Cladirea pare trainica, dar actualul proprietar, sau Primaria, au uitat de ea...
La o cautare sumara pe internet am aflat ca in aceasta cladire a filmat Liviu Ciulei "Valurile Dunării" (1959 - articol Viata Libera), precum si ca la inceputul secolului trecut in aceasta cladire si-a desfasurat activitatea una din filialele Bancii Comerciale Romane (vezi poza).
Pe atunci strada se numea Str. Colonel Boyle.


Alte poze:

miercuri, 18 martie 2009

Casa, Str. Nicolae Balcescu nr. 76...

Casa din Str. Nicolae Balcescu nr. 76 (exact viz-a-viz de Colegiul National Vasile Alecsandri) este una foarte veche. La varsta ei (anul 1883 apare scris intr-unul din basoreliefurile fatadei dinspre strada) se tine surprinzator de bine.
Interesant la aceasta casa este arcada de la intrare (vezi ultima poza). Acum face legatura intre doua case si asigura intrarea intr-o curte interioara.
Din pacate n-am vazut pe nimeni in preajma pentru a solicita fotografierea curtii interioare. Cred ca acolo se ascund lucruri frumoase!
Tot pe fatada dinspre strada apar urmatoarele initiale ale primului proprietar: T, M si C.

Alte poze:



duminică, 15 martie 2009

Templul Societatii Meseriasilor, Str Dornei nr. 7-11...

Templul Societatii Meseriasilor, situat pe strada Dornei nr. 7-11, undeva intre Complex Albatros si Str. Nicolae Balcescu, este singura sinagoga ramasa in Galati, dintre cele aproximativ 20, existente in anul 1941.
Constructiile sinagogale au inceput tarziu la Galati, abia in 1730 fiind atestata o casa de rugaciuni a evreilor si doar peste 50 de ani se mentioneaza in documente Sinagoga Mare de pe strada Podul de Piatra.
Despre ridicarea ei Wikipedia zice ca "Templul Meseriaşilor din str. Dornei 7 a fost ridicat în anul 1896 pe locul unei sinagogi din anul 1806".
Momentan templul se gaseste intr-un proces de consolidare, data finalizarii fiind undeva in 2010.
Aici am gasit o poza mai veche cu sinagoga:
Mai multe poze:



sâmbătă, 14 martie 2009

Casa, Str. Culturii nr.7...

Casa din Str. Culturii nr. 7 arata jalnic. (Str. Culturii leaga Str. Balcescu de Str. Domneasca, in dreptul A.S.E.-ului, si este paparela cu Str. Garii).

Cu elemente decorative deosebite, casa, nationalizata pe vremea comunistilor, este locuita astazi de mai multi chiriasi ai Primariei. Acestia au solicitat primariei ajutor financiar sau implicare directa in renovarea imobilului, dar D-l Primar n-are timp de-asa ceva. Asta din cele povestite de un locatar care m-a surprins facand poze...
La intrarea in imobil se gasesc doua statui de-o parte si de alta a intrarii, iar deasupra imobilului se gasesc : doua statuiete reprezentand doi copii (cred), in partea dinspre intrare, si un text cu initialele primului proprietar (banuiesc), in partea dinspre strada. Se pot distinge: un E "stil clasic" si inca un E stilizat. Cel putin asa mi s-a parut mie.
Persoana cu care am vorbit n-a putut sa-mi spuna nimic despre primul proprietar.

Alte poze:



Liceul de Arta Dimitrie Cuclin, Str. Domneasca nr. 97-99...

Mai bine zis Corpul de la strada al liceului, pentru ca noua cladire in care presupun ca se desfasoara orele arata foarte bine!
Liceul se gaseste pe Str. Domneasca nr. 97 si poarta numele marelui compozitor si om de muzica galatean, Dimitrie Cuclin.

De pe siteul liceului am aflat ca:
"Liceul de Arta si-a deschis portile la 1 septembrie 1956 în localul vechi (corpul B) si de la început s-a impus ca o scoala de prestigiu în municipiul Galati. În primii ani unitatea a functionat cu doua sectii, muzica si arta plastica.
Din 1963 elevii s-au mutat într-un local nou, în care functioneazã si în prezent. Primul director al liceului a fost profesorul de violoncel Constantin Costica."

Alte poze:



joi, 12 martie 2009

Casa, Str. Cristofor Columb, nr. 71...

Casa de pe Str. Cristofor Columb nr. 71 nu are o arhitectura spectaculoasa, dar surprinde exact ceea ce s-a pastrat in acea zona: aerul orasului vechi.
In partea de sus a casei apare anul 1909, probabil anul construirii ei.
Va recomand sa plecati din Piata Mare, pe jos pe Cristofor Columb, pana in Mazepa. Casele sunt vechi, strazile la fel, dar nu vechi in sensul de urat, ci din contra, exista o frumusete aparte a locurilor.

Mai multe poze: