duminică, 31 mai 2009

Casa, Str. Sf. Spiridon nr. 24...

Casa de pe Sf. Spiridon, nr. 24, se gaseste in aceeasi zona de care va spuneam in articolul anterior, aproape de Biserica ce da numele strazii.
Casa, desi arata neingrijit, este robusta si cred ca va mai rezista mult timp de-acum incolo. Am reusit sa fotografiez o singura intrare. La cealalta intrare, probabil cu alt numar (26?) vederea era blocata de frunzele copacilor.
Se disting pe partea superioara a intrarii initialele: O si G (sau C).
In prezent la nr. 24 se gaseste adresa firmei : SC Star Optik SRL.

Alte poze:


Casa. Str. Democratiei nr. 43...

Casa din fotografii se gaseste la nr. 43 al Strazii Democratiei. Strada este undeva pe langa Piata Mare si leaga strada Brailei de Piata...intr-un fel.
Toata zona Piata Mare-Str. Cosbuc-Str. Brailei este plina de astfel de bijuterii..sau foste bijuterii arhitecturale.

Alte poze:



sâmbătă, 23 mai 2009

Casa, Str. Stiintei, nr. 27...

Casa de mai sus se gaseste pe Str. Stiintei, nr. 27, la 100 de metri de corpul Y al Facultatii de Inginerie (in capatul strazii). La vremea cand am facut aceste poze (acum 2-3 luni), casa se gasea intr-o stare deplorabila. Nu cred ca s-a schimbat ceva intre timp...
Casa nu are anvergura unei case boieresti dar are cateva elemente la intrare (partea se sus) ce-au infrumusetat-o odata...

Alte poze:



Casa, Str. Brailei nr. 5-7...

Casa de mai sus se gaseste pe Strada Brailei (posibil nr. 5-7), viz-a-viz de Liceul A.I.Cuza. Exterior este deteriorat...cu toate astea cred ca se gaseste intr-o stare buna (fata de alte case vechi din Galati).
Despre ea nu stiu mare lucru. Acum cativa ani acolo se gasea o firma de calculatoare...Atat!
Face nota discordanta cu noua si moderna cladire de langa ea, sediul de birouri Viva (parca).

Alte poze:



duminică, 10 mai 2009

Casa, Str. Al. Ioan Cuza...

Aceasta casa se gaseste pe Str. Al. Ioan Cuza (de fapt pe o alee scurta, perpendiculara pe Al. Ioan Cuza), dupa Biserica Metoc si Scoala de langa. O casa de viz-a-viz poarta adresa Al. Ioan Cuza nr. 2, asa ca presupun ca adresa acestei case este nr. 1, 3 sau 5. Tot langa ea se gaseste o casa de la adresa Dogariei nr. 82. Deci..cu datele astea o gasiti voi..;))
Nu e prima data cand o vad..si mereu mi-a placut sa observ acei "copii" din partea central-superioara a casei. Nu stiu ce denumire arhitecturala poarta..pentru a oferi o explicatie mai buna.
Din pacate casa este neglijata..si nu m-ar mira sa dispara la un moment dat...

Alte poze:



sâmbătă, 9 mai 2009

Pescariile lui Anghel Saligny...

In ultima vreme am cam neglijat acest loc..asa ca revin in forta cu "Pescariile Statului", cladire proiectata de marele inginer Anghel Saligny.
Cladirea se gaseste pe Str. Portului, nr. 56, mai precis in capatul Str. Portului, langa Sediul Vamei. Este cuprinsa in lista din 2004 a monumentelor istorice ale Galatiului, cu indicatorul
GL-II-m-B-03065, constrirea ei realizandu-se intre anii 1912-1915.

Ideea de a aminti de aceasta cladire uitata a Galatiului mi-a venit dupa ce acum cateva saptamani aparuse in presa idee infiintarii unei burse a pestelui la Galati.
Comertul cu peste nu va mai fi ceea ce-a fost acum 200 de ani...dar asta nu insemna ca nu este nevoie de institutii care sa-l reglementeze...

Mi-am adus aminte si de-o alta poveste ce aminteste de istoria Galatiul in ce priveste prinderea pestelui.

Cronicarul Ion Neculce comsemna in "O sama de cuvinte", traditia privind alegerea ca domn a lui Petru Rares (1527-1538, prima domnie): "Cand au pus tara intai domnul pre Petru-voda Rases, el nu era acasa, ce sa tamplase cu majile(plasele) lui la Galati, la peste...Deci, el, intorcandu-se de la Galati, au fost agiunsu la Docolina, de au mas(innoptat) acolo cu dzece cara, cu cate sase boi carul, pline de peste".

Poza luata pe de ebay (Publisher: I. Saraga & S. Schwartz, Bucuresti, Caption: Galatz Pescariele Statului)


Alte poze: