miercuri, 31 martie 2010

Casa, Str. Nicolae Gamulea...

Nu cunosc numarul la care este inregistrata aceasta casa.
Se gaseste pe Str. Nicolae Gamulea (Gheorghe N.Gamulea, avocat, preşedinte de comisie interimară,apoi primar aprilie 1907-ianuarie 1909), viz-a-viz de Sectia de Politie nr. 1 (Strada Nicolae Gamulea nr. 10).

Pe usile de acces, mai precis pe gratiile din fier, precum si pe balconul primului etaj, se vad initialele primului proprietar: "C" si "G".

Cladirea cred ca este inchirita mai multor familii de chiriasi. Reteta de succes a distrugerii patrimoniului local. Nu condamn pe nimeni... doar ca din moment ce nu esti proprietar nici nu esti interesat sa pastrezi (refaci) imobilul in care locuiesti.

PS: Am gasit doua articole (1 si 2) in care se face referire la Casa de pe Str. Gamulea nr. 3. Dupa suprafata (290 mp) poate fi vorba de casa la care fac referire... Imi dau cu presupusu'..

Alte poze:






marți, 30 martie 2010

Casa, Str. Garii nr. 19...

Casa de pe Str. Garii (fosta Lascar Catargiu) nr. 19, se gaseste viz-a-viz de "Scara monumentala Moruzi".

Casa nu este spectaculoasa din punct de vedere al arhitecturii.
Dar este veche si se gaseste in starea pe care-o puteti observa in fotografii. In partea superioara a peretelui ce da inspre intersectie se gasesc pe o placa (deteriorata de vreme si timp) initialele primului proprietar: "L", "C" si "V" (asa mi se pare mie), precum si anul in care a fost construita: 1912.

Alte poze:


"Poarta de han turcesc" - monument istoric al Galatiului...

Pe Str. Egalitatii, nr. 16, se gasestea aceasta "Poarta de han turcesc", monument istoric al Galatiului (GL-II-m-B-03039 in Lista Monumentelor Istorice din Galati, 2004, datat: înc. sec. XIX).
Asta asa..ca tot am trecut pe langa el..in weekend!

Casa, Str. Tecuci nr. 132...

Am reusit...in sfarsit! Si-anume, fotografierea acestei case, de pe Str. Tecuci nr. 132. De fiecare data cand treceam prin fata ei nu reuseam sa scot aparatul din geanta. Actualii chiriasi stau mai mult prin fata casei si n-am vrut sa ma fugareasca pe-acolo...

Casa si-a pierdut elementele ce-i dadeau o identitate. Se vede cum a fost inlaturata placa de pe acoperis (fatada dinspre strada), pe care era scris (probabil) numele primului proprietar.
La fel si ce era pe stalpul de la intrarea in curte...

Numai zic de cum arata casa acum...Jale!

Alte poze:





joi, 25 martie 2010

Casa, Str. N. Balcescu nr. 86...

Pe Str. Balcescu m-am plimbat deseori.
Nu este prima casa fotografiata de pe aceasta strada, fosta Str. General Berthlot.

Casa de la nr. 86 este partial (dar in proportie mica) renovata. Si renovata prost... Parterul a devenit cabinet stomatologic..ferestrele au fost inlocuite cu termopane, tencuiala sta sa cada...

Poate totusi in viitor lucrurile se vor indrepta.

Alte poze:


marți, 23 martie 2010

Casa, Str. Garii nr. 53...

Viz-a-viz de casa din articolul precedent (Str. Garii nr. 46), se gaseste aceasta casa frumoasa, la nr. 53 al aceleasi strazi, casa declarata monument istoric (GL-II-m-B-03050).
Anul nasterii se presupune a fi 1900.

Alte poze:



luni, 22 martie 2010

Sala Sporturilor "Dunarea"...

Dupa aproape 10 ani de "renovari", fosta Sala a Sporturilor "Dunarea", locul unde in copilarie mergeam la meciuri de box, meciuri de handbal, concerte, a ajuns in "halul" in care se poate vedea in fotografii.
Din punctul meu de vedere probabil procesul de degradare este ireversibil...

Date:
  • Locaţie: Micro 19, strada Stadionului
  • Proprietar: Primăria Galaţi, însă în trecut a aparţinut şi Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport
  • Vârstă: aproape 10 ani de paragină
  • Stare: inutilizabilă
Alte poze:








Surse:

Casa, Str. Garii nr. 46...

In sfarsit am ajuns si pe Str. Garii (fosta Lascar Catargiu). La nr. 46 (sper sa nu gresesc) se gaseste aceasta superba casa.
Pe partea frontala, ascunse de stalpi, se gasesc doua placi pe care se pot observa initialele primului proprietar: un "H" si un "L".

Alte poze:



Casa, Str. Eroilor nr. 8...

Pe Str. Eroilor (fosta Primaverii, fosta Codreanu, după numele avocatului Emil Codreanu, primar 1927-`28, 1931-`32), la nr. 8 (in spatele Teatrului Fani Tardini, si viz-a-viz de Consiliul Judetean), se gaseste aceasta casa semireparata (in weekend se lucra la partea stanga a casei).

Casa este declarata monument istoric, avand codul "GL-II-m-B-03042" (in lista monumentelor din 2004).

Alte poze:








sâmbătă, 20 martie 2010

Casa, Str. Iancu Fotea nr. 23...


Ca tot am ajuns pe Str. (Maior) Iancu Fotea, la nr. 23 am descoperit aceasta casa ce pare a nu mai fi locuita. Geamurile dinspre strada au fost blindate cu tabla (din pacate n-am surprins peretele respectiv). In rest imaginile descriu casa mai bine decat as face-o eu in cuvinte...

PS: Anul trecut imi propusesem macar 52 de articole pe an (adica 1/saptamana). Am ajuns la 54 (cred). Deci mai am pana sa-mi intru in ritmul impus... Noroc ca mai am fotografii stranse. Weekendul asta poate mai fac o plimbare prin "orasul vechi". Mai ales ca vor fi 19 gr. C...

Alte poze:


vineri, 19 martie 2010

Casa, Str. Plantelor nr. 1...

Casa de pe Str. Plantelor nr. 1, se gaseste in spatele hotelului Vila Classic (viz-a-viz de Potcoava de Aur). Str. Plantelor leaga Str. Brailei de Str. Mihai Eminescu si trece prin fata Bisericii Sf. Spiridon.

Initial, atentia mi-a atrasa de acoperisul ei... 
Casa, astazi sediul unui avocat, ascunde multe frumuseti printre care si statueta feminina din partea frontala a casei. Din pacate am facut pozele in graba. Plus si unghiurile sunt cam nefericite...

Alte poze: