luni, 22 martie 2010

Sala Sporturilor "Dunarea"...

Dupa aproape 10 ani de "renovari", fosta Sala a Sporturilor "Dunarea", locul unde in copilarie mergeam la meciuri de box, meciuri de handbal, concerte, a ajuns in "halul" in care se poate vedea in fotografii.
Din punctul meu de vedere probabil procesul de degradare este ireversibil...

Date:
  • Locaţie: Micro 19, strada Stadionului
  • Proprietar: Primăria Galaţi, însă în trecut a aparţinut şi Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport
  • Vârstă: aproape 10 ani de paragină
  • Stare: inutilizabilă
Alte poze:








Surse:

5 comentarii:

  1. Foarte frumoasa selectia de blogposturi de astazi a dumneavoastra! Si eu la randul meu ma bucur ca este cineva in Galati, un oras major al Romaniei, care se ocupa de arhitectura de epoca si a trecutului in general. Cladirea din acest post, care nu stiam pana acum de ea, este fenomenala pentru arhitectura modernista a anilor de dupa razboi si o dovada ca s-a construit de calitate si in acea perioada sumbra din istoria acestor meleaguri. Stilul mai precis se numeste "Brutalist Modernist". Edificiul pare a fi de cea mai inalta calitate, cu finisaje atent lucrate. Ar fi un pacat urias intr-adevar daca s-ar distruge.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate nu cred sa mai aiba vreo sansa. Autoritatile si-au declinat competenta (pe motivul ca terenul nu este unul sigur..de parca sala n-a functionat ani de zile fara niciun fel de problema), firma care s-a ocupat de renovarea ei, Unicom, nu stiu daca mai exista.
    S-a mai vehiculat ideea ca ar fi mai ieftin sa fie darmata si reconstruita o alta sala, decat sa fie renovata...
    Cam asa se fac lucrari cu Primaria din Galati...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ar trebui facuta un fel de asociate ad hoc din cei care apreciaza aceasta cladire, care presupun ca sunt multi, avand in vedere importanta ei pentru public in ultimile decade. La aceasata miscare/ petitie/ etc. sa se asocieze si nume mai grele cum sunt intelectuali din oras si din alte parti. Astfel ar putea fi mediatizata mai bine si poate autoritatile locale vor realiza importanta ei.
    Pentru mine este una din cladirile in stil Brutalist Modernist cu cea mai mare incarcatura de mesaj local din Romania. Grinzile care incadreaza volumul central reprezinta utilajele grele si gratioase in acelasi timp ale santierului naval si combinatului siderurgic, iar volumul central cu paralelipipedurile sale si ferestrele hublou reprezinta o nava maritima in constructie, de care era faimos Galatiul. Este astfel o cladire enorm de importanta pentru identitatea orasului, si ceea ce este remarcabil este calitatea ei deosebita in termen de materiale folosite, finisaje si design de nivel care se poate compara cu cladiri occidentale faimoase din aceiasi perioada.
    Poate ca trebuie sa faceti o campanie de presa locala cel putin pentru inceput.

    RăspundețiȘtergere
  4. A existat o campania a ziarului local Viata Libera: Cele 7 "minuni" ale Galatiului...

    http://nouinceput.wordpress.com/2009/07/11/minunile-din-galati/

    http://www.viata-libera.ro/articol-Ruinele_Salii_Sporturilor_-_a_doua_propunere_pentru_„Cele_7_minuni_ale_Galatiului”_2.html

    Doua linkuri despre acelasi subiect...

    RăspundețiȘtergere
  5. Despre cum va arata Sala Sporturilor din Ploiesti, puteti vedea aici:
    http://max-media.blogspot.com/2010/11/cum-va-arata-sala-sporturilor-olimpia.html
    Din pacate, se pare ca autoritatile locale au ratat sansa de a se investi in Sala Sporturilor Dunarea...

    RăspundețiȘtergere