marți, 13 ianuarie 2009

Casa memoriala Nicolae Mantu, Str. Al. Ioan Cuza, nr.44...

Oarecum impropriu spus Casa Nicolae Mantu...
Se stie ca pictorul galatean, poate cea mai mare personalitate artistica a Galatiului, s-a nascut, a trait si s-a stins in casa alaturata, la nr. 46. Aceea a fost renovata de care actualul proprietar, care nu are nicio legatura de rudenie cu Nicolae Mantu..si-arata foarte bine!

In lista monumentelor istorice ale Galatiului (2004) figureaza ambele: indicativ GL-II-m-B-03006 pentru casa de la nr. 46 si GL-IV-m-B-03146 pentru cea de la nr. 44.

"Casa de la nr.44 tot de pe A.I.Cuza , pe care se afla o placa memoriala si o placuta cu inscriptia "monument de arhitectura", a apartinut surorii pictorului, Elena Corvissianu (1882 - 1944). In ea a functionat un timp Filiala Galati a Arhivelor Statului si apoi, pana in 1990, Fondul Plastic. Este o cladire mare, cu camere spatioase. Despre aceasta s-a vehiculat in mai multe randuri ideea sa fie consolidata".

Din pacate acum arata cumplit...
Motivul: "... în 1999, când Tecla Corvissianu (fiica Elenei) ar fi scris testamentul către familia Broască (care şi-a schimbat între timp numele în Bădescu), familie care se angaja să o îngrijească pe bătrână, aceasta avea 85 de ani şi era surdă. Semnătura de pe document este tremurată şi nu seamănă cu cea de pe un document anterior, o înţelegere din 1995, din păcate nelegalizată din neglijenţă, prin care Tecla Corvissianu lăsa casa drept moştenire plasticienilor gălăţeni. "

Familia Badescu a incercat sa revinda Casa autoritatilor locale la suprapret. Astfel casa a ajuns o ruina...
Culmea e ca si casa de la nr. 46 tot Badestilor apartine(sua poate apartinea)..si-acum apara impecabil. Pentru o casa oarecare... Din pacate nu mai are nimic in comun cu fostul ei locatar. Este "doar" o vila...

Alte poze:





Surse citate: Mai multe articole ale Vietii Libere despre acelasi subiect. Nu dau link direct...se pot gasi usor pe net.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu