joi, 18 iunie 2009

Paleologu a lansat Cartea Neagră a Patrimoniului..la Bookfest..

Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a ales, ieri (17.06.2009), să deschidă cea de-a patra ediţie a Salonului de Carte Bookfest într-un mod mai neobişnuit, atipic faţă de precedesorii săi: prin lansarea, în sala de festivităţi a Bookfest-ului, din pavilionul 13 al Romexpo, a unui volum intitulat „Cartea Neagră a Patrimoniului”.

Proiectul, realizat cu sprijinul MCCPN şi iniţiat de Ordinul Arhitecţilor din România, certifică preocuparea pe care Theodor Paleologu şi-a manifestat-o în permanenţă pentru salvarea patrimoniului construit şi apărarea identităţii culturale şi istorice a Capitalei. Totodată, lansarea de ieri este debutul unei campanii mai largi a MCCPN, intitulată „Omul dărâmă locul” şi care va dura până pe 3 iulie. Volumul „Cartea Neagră a Patrimoniului. Distrugerea patrimoniului arhitectural şi urbanistic din România” este realizat de Ordinul Arhitecţilor din România, cu sprijinul MCCPN, şi prezintă, în 120 de pagini, daunele provocate clădirilor de patrimoniu din Bucureşti, prin intermediul unor fotografii (de multe ori, puse în paralel: imobilul respectiv într-o fotografie de epocă şi aşa cum arată acum) şi al unor texte explicative. Textele volumului sunt semnate de Hanna Derer, Peter Derer, Dan Lungu, Dana Mihai şi Andrei Pippidi, iar prefaţa, intitulată „Patriotism şi patrimoniu”, îi aparţine lui Theodor Paleologu.

Tirajul volumului, conceput sub forma unui dosar cu şină, este de 3.000 de exemplare. Este vorba doar de primul volum al seriei, „01: Bucureşti 1990 – 2009”, care se ocupă de distrugerile din Bucureşti. Seria urmăreşte să prezinte daunele suferite de patrimoniul naţional în diferite oraşe, iar în prezent se lucrează intens la următoarele volume, dintre care unul ar trebui dedicat special distrugerilor masive din ultimii ani din oraşul Sinaia, odinioară socotit „perla Carpaţilor”.

PS: O idee buna dar care se rezuma doar la a constata ceea ce s-a stricat fara a propune sau incerca sa salveze ceea ce se mai poate salva! Din pacate! Merita facut si la nivelul Galatiului un asftel de studiu...

Articol complet: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/855433/Paleologu-a-lansat-Cartea-Neagra-a-Patrimoniului/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu