miercuri, 31 martie 2010

Casa, Str. Nicolae Gamulea...

Nu cunosc numarul la care este inregistrata aceasta casa.
Se gaseste pe Str. Nicolae Gamulea (Gheorghe N.Gamulea, avocat, preşedinte de comisie interimară,apoi primar aprilie 1907-ianuarie 1909), viz-a-viz de Sectia de Politie nr. 1 (Strada Nicolae Gamulea nr. 10).

Pe usile de acces, mai precis pe gratiile din fier, precum si pe balconul primului etaj, se vad initialele primului proprietar: "C" si "G".

Cladirea cred ca este inchirita mai multor familii de chiriasi. Reteta de succes a distrugerii patrimoniului local. Nu condamn pe nimeni... doar ca din moment ce nu esti proprietar nici nu esti interesat sa pastrezi (refaci) imobilul in care locuiesti.

PS: Am gasit doua articole (1 si 2) in care se face referire la Casa de pe Str. Gamulea nr. 3. Dupa suprafata (290 mp) poate fi vorba de casa la care fac referire... Imi dau cu presupusu'..

Alte poze:






6 comentarii:

  1. Foarte interesant acest edificiu- un fel de bloculet de apartamente in stil neoromanesc, care judecand dupa tipologia stilului ar data din a doua jumatatea a anilor 1920.
    Ma gandesc ca ceea ce ziceti ca ar fi primul proprietar este inca cel actual- adica primaria/ consiliul Galatiului. Blazonul prezinta o coroana murala, ceea ce in heraldica indica stema unui oras, iar pe vremea acea consiliile oraselor erau numite "comune" si de aici ar insemna "Comuna/consiliul Galati" = CG. La treaba asta ar mai fi un argument in cel de al doilea exemplu de blazon pe care il prezentati- si anume cel care contine o funie innodata- odgonul de corabie, un element definitoriu in heraldica pentru un port ca Galatiul.
    Prin urmare parerea mea este ca edificiul a apartinut autoritatilor locale, fiind un fel de bloc cu locuinte de serviciu sau chiar sociale (au fost asemenea proiecte prin tara de case sociale in stil neoromanesc in perioada interbelica construite de primarii), iar chiriasii sunt tot ai statului. De aici este probabil si starea de paragina generalizata, tipica la astfel de chiriasi.
    Mai poate fi de asemenea posibilitatea ca primul proprietar sa fi fost o persoana care is avea activitatea in port/navlosire/shipping- de la ogdonul de pe blazon, etc.
    Este o cladire care ofera multe linii de analiza fascinante...

    RăspundețiȘtergere
  2. In spatele acestei impunatoare cladiri a locuit, pana anul trecut, doamna Gamulea, fiica fostului primar al Galatiului, cel ce a si dat numele strazii. Doamna a fost bunica lui Marcel Pacuraru, care a si castigat jumatate din casa, pe care a vandut-o unei companii ce isi are acum sediul social in aceasta locatie. Cealalta jumatate, in care a locuit doamna Gamulea, pana la moartea sa, a fost lasata de izbeliste de catre fiul acesteia, plecat in Marea Britanie. Tot mobilierul si obiectele personale au fost cedate (a se citi vandute) de catre el Muzeului de Istorie. Casa a fost vandalizata in multe randuri. Acum, gardul care o imprejumuia a disparut si el. Ma gandesc ca, daca aceasta cladire impunatoare pe care o prezentati aici ar fi apartinut lui Gamulea, atunci, dupa Legea Retrocedarii, doamna Gamulea ar fi revendicat-o. Trebuie aflat mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca a fost proprietatea lui George Codreanu - prefect al politiei, unchiul lui Crisan Museteanu, doctorul care a lucrat la Institutul din Freiburg, care a scris o carte despre Galati si care, cred ca prin anii 95 -96 a venit in Galati i a facut acte de donatie chiriasilor casei din str Avantului care-i fusese retrocedata. In carte face referire la casa din Gamulea, dar neprecizand numarul ma face sa cred ca dupa initiale aceasta este.

    RăspundețiȘtergere
  4. @dl Teodorescu:

    1. Casa din imagini a aparţinut familiei Codreanu, aşa cum spune Anonim. Nu are, şi nu a avut niciodată vreo legătură cu fam. Gamulea.

    2. Marcel Păcuraru nu are nici el nici o legătură cu fam. Gamulea, îl confundaţi cu Paul Păcuraru (fostul senator PNL).

    3. Jumătatea dinspre stradă a casei Gamulea a aparţinut lui Traian Gamulea, care a vândut-o în anii '70 d-lui Radu Nebunu. Succesorul testamentar al lui Nebunu a vândut acea parte din casă societăţii care acum îşi are sediul acolo.

    4. Cealaltă jumătate din casă n-a fost "lăsată de izbelişte", dar a fost lăsată încuiată şi nelocuită, şi ca urmare a fost într-adevăr în repetate rânduri prădată şi vandalizată - în ciuda proximităţii Secţiei 1 de Poliţie şi a deselor sesizări din partea familiei şi a vecinilor.

    5. O bună parte dintre obiectele cu valoare istorică sunt în siguranţă în posesia Muzeului de Istorie, pentru ca ele să fie făcute accesibile publicului gălăţean. Nu cred că puteau avea o destinaţie mai bună de-atât.

    N. Gamulea (din Marea Britanie).

    RăspundețiȘtergere
  5. Cladirea a aparținut familiei Elena și Constantin Garbea, construita între anii 1926 și 1927 ,pe terenul cumpărat de la Simion Gheorghiu !

    RăspundețiȘtergere
  6. Casa este superbă. Dar neîngrijită, lasată în voia sorții. Frumosul gard a dispărut și el. Casa unde a fost Secția 1 poliție, retrocedată și vândută, renovată cu modificarea brutală a aspectului, este gata de închiriere. Casa Codreanu, arsă parțial, așteaptă pe cineva să o salveze. Palatul S. Gheorghiu are șanse de reconstrucție. Măcar fațada. Poate strada Gamulea va deveni un loc plăcut de promenadă.

    RăspundețiȘtergere