luni, 11 aprilie 2011

Concurs...






Initial am anuntat acest concurs aici: http://dinsidespregalati.blogspot.com/. totusi el se poate adresa si cititorilor acestui site. Asa ca... poate incercati sa ghiciti!

Organizez un concurs adresat celor ce nu pun privirea in pamant atunci cand se plimba prin Galati si reusesc sa observe micile si putinele picanterii arhitecturale ale cladirilor ce au reusit sa reziste timpului. Si binenteles tuturor celor care doresc sa rezolve aceste enigme...

Concursul consta in a preciza locatia aproximativa a celor prezentate in fotografiile de mai sus (15 la numar).

Precizati printr-un comentariu dorinta voastra de a participa la concurs insa raspunsurile va rog sa le trimiteti pe mail (phakiru at yahoo dot com).

Concursul are si un premiu: "Istoria orașului Galati de la origini până la 1918, editura Porto-Franco, Galati, 1994" - Paul Păltănea.

Indiferent de premiu... reusiti sa identificati ceea ce am fotografiat eu?

Later edit: A doua fotografie, de pe randul 4, cea cu acoperisul, are la baza acest articol: http://casedeepoca.wordpress.com/2010/08/02/creste-ornamenale-de-acoperis-in-stil-neoromanesc-fotomontaj-si-diapozitive/

PS: Ordinea fotografiilor este alta decat cea de pe "Din si Despre Galati..."

Succes!

6 comentarii:

  1. Multumesc pentru mentionarea articolului Case de Epoca despre crestele ornamentale de acoperis neoromanesti!
    Foarte interesanta selectia de fotografii cu detalii arhitecturale din Galati. Mi-a atras atentia panoplia blazon cu mascaron de la mijlocul celui de al doilea rand. Doua elemente sunt deosebite acolo: o coroana (coronet) de conte (bile la capatul razelor) si steaua in sapte raze de pe blazon, care este destul de rara in reprezentarile de asemenea simboluri, numita si heptagrama. Aceasta are conotatii religioase crestine, dar este de asemenea asociata cu ideile lui Pitagora si prin aceasta folostia de masoni in simbolistica lor.
    Deci ce ai acolo este o frumoasa panoplie a unui mason important galatean, care avea si o pozitie aristocratica proeminenta in societate similara cu cea de conte, un foarte mare boier sau strain asezat in Galati cu conectii aristocratice occidentale, etc.
    Ar fi interesant daca ar fi posibil sa afli ce istorie are casa respectiva.

    Valentin Mandache
    Case de Epoca

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumesc mult pentru comentariu! Comentariile D-voastra sunt mai mult decat interesante!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoase toate detaliile astea, George.
    Oricum, daca nu de drag pentru arhitectura veche, rafinata, si tot trebuie sa mergem uitandu-ne in sus, ca nu se stie cand pica o bucata de tencuiala din cladirile astea lasate in paragina pentru a face loc sticlei, plasticului si metalului.
    Dupa ce se va termina concursul eu sunt curioasa ce adaposteste astazi casa cu filiala monarhista Galati.
    Frumoase orase am avut!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Mihaeladm: Din păcate veţi fi dezamăgită …

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara. Ideea unui asemenea concurs a fost ingenioasa si sper sa se repete. Am recunoscut majoritatea locatiilor, dar am lasat sansa altor galateni sa castige concursul (cartea marelui istoric al orasului Galati o merita cel care cunoaste si apreciaza istoria locala). As dori in incheiere sa-i raspund lui Valentin ca acea casa cu blazon este cunoscuta sub numele de Casa Bals (construita de boieri Balsi de la Ivesti, steaua in 7 colturi este parte din blazonul familiei), iar Mihaelei sa-i spun ca fostul Palat Simion Gheorghiu, aflat vis-a-vis de Biserica greaca are pe cladire placuta Filiala Monarhista Galati.

    RăspundețiȘtergere