duminică, 4 ianuarie 2009

Casa N.N. Dariu, Str. Domneasca nr. 52...

Sa-i spunem asa: Casa N.N.Dariu, dupa numele primului proprietar.
Aceasta ca se gaseste pe Str. Domneasca nr. 52, intre Primarie si Prefectura si se afla intr-un stadiu avansat de degradare.
Intr-un articol al Vietii Libere am gasit cateva date despre istoria ei:
"Potrivit documentelor, casa din Domnească 52A a fost ridicată în anul 1882.
Acum 127 de ani.
Proiectul şi construcţia sunt opera unui arhitect italian, pentru că primul proprietar - N.N. Dariu - şi-a dorit să aibă un palat cu aer de Florenţa. Stau mărturie elementele decorative exterioare (surprinzător - au rezistat vremii) excepţionale, sculptate în piatră.
N.N. Dariu era, se pare, judecător la Tribunal, iar instituţia funcţiona chiar în clădirea învecinată (casa Sacomano) - acum demolată pentru a face loc "sălii aplaudacilor". Celebra clădire neterminată de lângă prefectură.
Arhivele indică faptul că în 1929 casa devine proprietate a lui N. Dariu, apoi acolo locuieşte colonelul Bălăcioiu, pentru ca în 1941 să devină, prin moştenire, a familiei Bonini-Dariu.
Printre moştenitori se numără chiar un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Ion Bonini-Dariu.
În 2004 casa a fost retrocedată, apoi vândută familiei Capriş."

In perioada comunista in acest imobil si-a desfasurat activitatea Comitetul Judeţean de Cultură, a fost si sediul Starii Civile din Galati, iar dupa '90, pentru o perioada de timp a fost sediul Partidului Democrat (inca se mai vede scrisul pe usa de la intrare).

Sa speram ca actualul proprietar, Marcel Capriş, va reusi s-o puna pe picioare!

Alte fotografii:

2 comentarii:

  1. Din pacate aceasta casa este construita pe la 1867, de colonel doctor Aristide Serfioti, ulterior ajunge in posesia avocatului N.N.Dariu. Va spun acestea din sursa sigura. Cu respect un cercetator.

    RăspundețiȘtergere
  2. Până la urmă noul proprietar nu a reușit să o pună pe picioare. Acum casa este de închiriat/de vânzare.

    RăspundețiȘtergere